Krister Persson - Mitt liv som fattig student

Krister Persson - Mitt liv som fattig student

Mitt år som utbytesstudent i Edinburgh

Följ mitt tredje utbildningsår som utbytesstudent vid Edinburgh Napier University i Edinburgh, Skottland. September 2009- Maj 2010. Jag läste mina två första år på AE-programmet på Chalmers, jag kommer ursprunligen från Falkenberg och har tidagre en bakgrund som elitaktiv på cykel.

Skandinavien?

NyheterPosted by Krister Persson Sat, November 14, 2009 13:02:41

I går uppkom en diskussion mellan mig och en finsk kompis vilka länder som hör till Skandinavien, jag var i stort sett bergssäker på att Finland inte hörde till Skandinavien medans han var helt säker på att det gör det. För mig hör Sverige, Norge och Danmark till Skandinavien det är vad jag lärt mig i skolan och till norden hör Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Tilläggas bör kanske att Skandinavien på svenska och engelska har nog inte samma innebörd då Scandinavia på engelska är mer en översättning till norden. Efter att ha kollat runt lite på nätet så får man lite olika bud:

Enligt svenska wikipedia: ”Den skandinaviska halvön med bergskedjanander (Kölen på norska samt äldre och dialektal svenska) är ett geografiskt område som omfattar hela Norge och Sverige liksom nordvästra Finland. Danmark innefattas däremot inte i det geografiska Skandinavien.

Enligt engelska wikipedia: ”Scandinavia is a region in northern Europe that includes Denmark, Norway and Sweden, thoughd is often considered a Scandinavian country in common English usage, with Iceland and the sometimes also included. It is named after the province of Scania in southern Swdenen.” (Intressant, kände inte till att Sverige hade ett landskap som hette Scania, är det skåne de åstyftar?Oj, va bra wikipedia är!!!)

Enligt Nationalencyklopedin: ” Skandinavien, dels samlingsnamn på länderna Sverige, Norge och Danmark, ibland också Finland, dels benämning på Skandinaviska halvön. Stundom används benämningen något oprecist om Norden.”

Vet inte om jag blev klokare inte ens nationalencyklopedin vet ju om finland ingår eller ej, är det någon som vet bättre? Pratade med andra svenskar och de tyckte med att det var Sverige, Danmark och Norge som hörde till Skandinaven.

  • Comments(1)//www.kristerpersson.se/#post43